duminică, 8 ianuarie 2017

Prajitura Chocolate

Anul acesta, de Revelion, am experimentat o super-prajitura, plina de ciocolata, cu o usoara aroma de portocala. O nebunie! Deja ma gandesc sa mai fac una....Intre timp, voi scrie reteta, sa se mai bucure si altii de minunatia asta.
Ingrediente blat:
  • 5 oua;
  • 50 g ciocolata neagra;
  • 1/2 pachet de unt;
  • 1 plic praf de copt;
  • 4 linguri de zahar;
  • 5 linguri de faina;
  • 1 praf de sare;
  • 2 linguri de cacao.
Crema:
  • 150 g ciocolata cu lapte;
  • 2 oua;
  • 200 ml frisca lichida ( eu am pus megle creme patiserie)
  • 150 g zahar( se poate si 100, depinde de cat de dulce e ciocolata)
  • coaja de la o portocala
  • 1/4 pachet unt
Mod de preparare:
Eu am facut intai blatul, dar se poate incepe si cu crema, deoarece este nevoie sa se raceasca foarte bine, pentru a se intinde cu mai multa usurinta si a deveni mai putin fluida.
Ca la majoritatea blaturilor se vor separa albusurile de galbenusuri, urmand a fi batute spuma cu praful de sare, iar ulterior, dupa ce se intaresc se adauga zaharul, pana cand intreaga compozitie se transforma intr-o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile, untul, taiat bucatele,ciocolata rasa, cacaua, faina, praful de copt, amestacandu-se in continuare, pana la omogenizare. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unui aluat de clatite, daca este prea groasa, se poate subtia cu putin lapte. Se toarna intr-o tava tapetata cu foaie de copt, si se da la cuptor, la foc potrivit, pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa la racit.
Crema este un musse de ciocolata, care se prepara astfel: se pune ciocolata, bucatele, impreuna cu frisca lichida la bain-marie, pana se topeste ciocolata. Separam albusurile, le batem spuma cu zaharul. Galbenusurile se incorporeaza in crema de ciocolata, o data cu untul, apoi se lasa la racit. Cand e putin calduta, aproape rece se incorporeaza si spuma de albusuri, amestecandu-se de jos in sus. Se adauga si coaja de portocala, detaliul care da aroma divina acestei prajituri. Crema se lasa la rece pana incepe sa se intareasca.
Exista doua variante de asamblare: cu crema in mijloc, ceea ce presupune o glazura deasupra, care poate fi facuta din ciocolata topita sau frisca, sau varianta aleasa de mine, si anume aceea de a pune crema deasupra blatului, ornand-o cu fulgi de ciocolata alba. Se poate taia romburi sau patratele.

4 comentarii: