duminică, 8 ianuarie 2017

Ciorba de curcan cu loboda si leustean

Desi este iarna, ne putem bucura totusi de gustul zarzavaturilor de vara, fie ele si congelate, armonizate perfect cu gustul plin de savoare al carnii de curcan. O ciorba usoara, potrivita atat in sezonul cald, cand putem utiliza legume si zarzavaturi proaspete, dar si in anotimpul rece cand se pot folosi cu succes legumele congelate si zarzavat conservat.
Ingrediente:
  •  carne de curcan pentru ciorba ( spate, aripi, gat), eu am folosit 2 bucati de spate;
  • 3l apa;
  •  ceapa mare;
  • 3 cartofi de marime medie;
  • 2-3 linguri de zarzavat conservat ( la borcan)sau:1 morcov de marime medie, 1 telina mica, 2 radacini de patrunjel;
  • o mana de pastai congelate, taiate de 2 cm;
  • o mana de mazare congelata;
  • 1 ardei capia sau 1 gogosar ( eu am pus gogosar congelat);
  • 1 legatura de loboda (eu am avut congelata);
  • 1 legatura de leustean;
  • 250-300 ml bors acru, se poate regla cantitatea dupa gust;
  • sare dupa gust
Mod de preparare:

Se fierbe carnea cu putina sare, in 1,5-2l apa ( eu am fiert-o in oala sub presiune, deoarece era curcan de la tara care fierbe mai greu), se ia spuma. Legumele se fierb separat in apa ramasa, zarzavatul conservat adaugandu-se cand aproape au fiert celelalte (cartofii taiati cuburi, ceapa tocata marunt, pastaile, mazarea si ardeiul tocat cubulete). Daca, in loc de zarzavat la borcan, se folosesc legume proaspete, acestea vor fi tocate( cubulete sau la chopper) si puse la fiert impreuna cu celelalte. 
Dupa ce au fiert legumele si carnea, se combina zeama de carne cu ce in care sunt legumele, scotandu-se carnea pe o farfurie la racit. Se ia carnea de pe oase, si se pune in oala in care fierb legumele, adaugandu-se apoi borsul. Se mai lasa pe foc aproximativ 3-5 minute, pana da un clocot si borsul, apoi se ia de pe foc. Borsul poate fi fiert si separat, caz in care, se va opri focul imediat dupa adaugarea lui. 
Se toaca loboda si leusteanul si se pun in oala, acoperindu-se apoi cu capacul.
Se serveste cu smantana si ciusca ( ardei iute). 


5 comentarii:

  1. Super! Cred ca a ieșit foarte gustoasa! Gătești bine și poți transmite experiența ta, dar nu numai atât, ai multe de povestit! Mult succes în activitatea pe blog, mulți cititori și îți doresc să te simți bine în postura de autor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super!!! Astept sa o vad in farfurie si farfuria in fata mea!!! Gatita de tine, bineinteles, pentru ca gatesti atat de bine!!

    RăspundețiȘtergere