sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Salata de vinete fara maioneza

Vinetele sunt niste legume hipocalorice(24 calorii), cu un indice glicemic foarte mic (5,7) care se digera foarte usor, fiind extrem de recomandate in diete.
Pentru mine salata de vinete nu e doar un aperitiv, ci un intreg sir de amintiri, declansate de memoria afectiva. Mirosul vinetelor coapte imi aduce in minte imaginea mamei, imbracata intr-o rochie neagra, cu flori mari albe, (rochie cu o forma ciudata pe care si-o facuse singura, si pe care abia asteptam sa o port si eu cand voi creste), stand la geamul de la bucataria apartamentului nostru din Piata Ovidiu. Cu toate ca e o reteta extrem de simpla, si foarte populara, ma surprinde numarul mare al persoanelor care nu stiu sa o prepare in asa fel incat sa fie gustoasa. Am fost servita cu fel de fel de dubiosenii prezentate sub forma de "salata de vinete", de aceea m-am gandit sa public o reteta. O alta mare nedumerire a mea este legata de faptul ca majoritatea asociaza in mod obligatoriu salata de vinete cu maioneza. De pilda, de multe ori, in contextul unei discutii despre alimentatie sanatoasa, daca am adus vorba despre acest preparat, mi s-a ripostat ca nu e ok, din cauza maionezei(?!). Ca sa nu mai spun, de mamicile care intreaba pe diverse grupuri cu ce se poate inlocui maioneza, astfel incat salata de vinete sa fie baby friendly.
Asadar, reteta mea, transmisa in familie, din generatie in generatie, este fara maioneza si poate fi preparata atat cu vinete proaspete, cat si cu vinete congelate, foarte bine scurse.
Ingrediente:
  • 5 vinete de marime medie, sau 3 mari, coapte direct pe flacara, (se pot coace si prin alte metode, insa eu asa prefer, mi se par mai gustoase);
  • 125 ml ulei de floarea soarelui;
  • zeama de la o jumatate de lamaie de marime medie;
  • un praf de sare;
  • 1 ceapa mica, tocata foarte fin.
Se toaca vinetele cu tocatorul aferent acestei operatiuni, sau, in lipsa acestuia, cu un cutit cu lama lata. Uleiul se pune cate putin, amestecandu-se in continuu cu o lingura de lemn, ca la maioneza Se adauga apoi sarea si zeama de lamaie, iar la sfarsit ceapa. Se serveste ornata cu rosii si patrunjel verde.

4 comentarii:

  1. Da, Sasha, așa e!
    Mama și bunica....nu puneau maioneză în salata de vinete!
    Eu, acum când ocolesc ceapa, pentru a nu mă durea una sau alta...la salata de vinete...nu pun ceapa, dar pun mai multă zeamă de lămâie și înlocuiesc o parte de ulei cu iaurt și puțină smântână.
    Așa o pot savura...și fără ceapă.
    Am înlocuit ceapa cu mărul ras în toate ciorbele, mâncărurile, sosurile, salatele... și rezultatul este neașteptat de bun. Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare o idee foarte buna asta cu marul! Chiar o sa incerc si eu.Pana acum, singurul preparat in care am adaugat mar ras, a fost salata de telina.

      Ștergere
  2. De acord cu Maria. Eu nu fac cu măr ras, pun ceapă. Felicitări pentru preparat. O seară plăcută.

    RăspundețiȘtergere